image_pdfimage_print
Alle berichten van Marc Verlinden

Projectvereniging Erfgoed Rupel

De intergemeentelijke Projectvereniging Erfgoed Rupel verdient terechte aandacht. Via hun nieuwsbrief kom je al het nieuws te weten over evenementen en verenigingen die het erfgoed in onze streek in de kijker zetten en promoten. Met enige fierheid promoten we deze editie omdat ook Ten Boome aan bod komt.

ERFGOED-Rupelstreek

Rijksmiddelbare jongensschool Boom 1935

Bomenaar Flor De Laet, 99 jaar, geeft in een uniek interview uitleg over de leraar en de leerlingen op de foto. Over een van deze leerlingen wist hij na het interview nog te vertellen:
“Marcel Raets werd apotheker. Hij verhuisde naar Bornem waar hij een apotheek opende, studeerde dan voor de zgn. middenjury geneeskunde, werd arts, maar stierf in een auto-ongeluk vermoedelijk kort na de WO II”.

Uitstap Forten Breendonk & Liezele

Twee identieke forten, twee totaal verschillende verhalen. Het Fort van Breendonk dat als doorgangskamp tijdens WOII dienst deed en het Fort van Liezele waar WOI verbeten weerstand werd geboden aan de Duitse bezetter. Het verhaal werd ons gebracht door twee gepassioneerde gidsen. Bieke Schutijser die met haar verhaal de nadruk lag op het menselijk leed dat de gevangenen moesten ondergaan en Chris De Boey die het militaire aspect verduidelijkte van het Fort van Liezele. Beide zijn een kei in hun vak en wisten ons tijdens de  twee uur durende rondleiding van de eerste tot de laatste minuut te boeien. Hoedje af voor deze mensen die dit overigens op vrijwillige basis doen.

 


RUGO en Gewas

Tussen 1934 en 1940 gaf de vereniging RUGO (Rupelgouw) onder impuls van Gaston Moorkens het tijdschrift RUGO uit dat vanaf de derde jaargang ‘Gewas’ ging heten.

In het archief van Ten Boome kan je diverse nummers raadplegen waarin vooral poëzie, maar ook vervolgverhalen en boek-en filmbesprekingen, aan bod kwamen. De vereniging had haar thuisbasis in de Gemeentelijke Jongenssschool aan de Hospitaalstraat (huidige muziekschool) waar ze ook regelmatig tentoonstellingen organiseerde.

Naast het literaire luik van RUGO was er ook plaats voor de beeldende kunst. Om de reeks tijdschriften te vervolledigen zijn we nog op zoek naar de nummers 1 & 2 van RUGO (tweede jaargang uitgegeven in 1935) en het nummer 1 van de derde jaargang van ‘Gewas’. Wie kan ons deze nummers bezorgen of heeft een tip waar ze te vinden zijn?

Bosstraat 1950

De wijk Bosstraat in Boom gefilmd door pastoor Cleeren in 1950 (met dank aan Lieven Guffens)


Oproep: archief of info scheepswerf Jules De Wachter?

Boom kende vroeger heel wat scheepswerven, waaronder deze van Jules De Wachter die grote bekendheid had. Helaas is er van deze scheepswerf geen enkel archiefstuk meer te vinden, of weten we alvast niet waar er zich nog archief zou bevinden.

Onlangs kregen we een vraag van de heer Aad de Zeeuw uit Nederland die een binnenvaartschip kocht en het ombouwde tot woonboot. Het schip werd ca 1930 op de scheepswerf van De Wachter gebouwd.

Is er iemand die ons hierover iets meer  kan vertellen?

De Dawn Arnhem.

De woonboot van heer de Zeeuw waarvan je hier nog meer foto’s en info kan vinden.

In ons jaarboek van 2011 kan je over de scheepswerf het volgende lezen:

Jules De Wachter kreeg het scheepsbouwen met de paplepel ingegoten. Hij was de zoon van Franciscus De Wachter en Francisca Meert. Zijn vader had een scheepswerf en zijn moeder stamde af van een dynastie van scheepsbouwers.Jules bezat twee scheepswerven, één te Noeveren en één te Hellegat (Niel). Hij specialiseerde zich in het bouwen van jachten en zeilboten. Het klantenbestand van Jules De Wachter was niet van het minste. Zo kreeg hij van prins Albert, de latere koning Albert I, een bestelling voor een zeiljacht dat Flandria werd gedoopt

Archief Robert Lombaerts in de kijker bij Archiefbank Vlaanderen

Het archief van de veelzijdige kunstenaar Robert Lombaerts dat bij Ten Boome wordt bewaard en door ons werd geïnventariseerd, wordt in de kijker gezet bij Archiefbank Vlaanderen. Als waardering kan dit tellen!

Bekijk hier het artikel bij Archiefbank Vlaanderen
De inventaris van het archief kan je hier vinden

 

 

 

Zoekformulier Guldenboek der Vuurkaart opnieuw beschikbaar

Het zoekformulier van het ‘Guldenboek der Vuurkaart’ was al geruime tijd offline.  Deze service kunnen we jullie enkel via het bedrijf ‘Caspio’ bieden. De goede werking van dit zoekformulier is dan ook afhankelijk van deze gratis online dienst.  Het zou jammer zijn dat dit titanenwerk waar verschillende vrijwilligers aan meewerkten verloren zou gaan. Vanaf nu zou alles opnieuw moeten werken!

Meer info over het ‘Guldenboek der Vuurkaart’ kan je hier vinden.

Ten Boome vanaf nu vzw

Onze vereniging heeft haar feitelijke status omgeruild voor een vzw. De Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw werd in 1989 boven het doopvont gehouden als feitelijke vereniging. Er was toen ook geen enkele reden om een vzw te stichten. Archief was er nagenoeg niet en een eigen lokaal was nog verre toekomstmuziek. Sinds we verhuisden naar de Schorre en het archief ook werd uitgebreid gingen er al stemmen op om Ten Boome rechtspersoonlijkheid te geven onder de vorm van een vzw. Nu we sinds vorig jaar gesetteld zijn in de oude dekenij en het archief dusdanig groot is dat je er dagen kan in doorbrengen, hebben we de knoop doorgehakt en gaan we voortaan door het leven als ‘Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw’. Aan onze dienstverlening verandert er niets maar we staan nu wel als vereniging sterker in onze schoenen. Ook het archief dat we momenteel bezitten en hopelijk nog verder kunnen uitbreiden is en blijft eigendom van de vzw wat het behoud van ons cultureel erfgoed alleen maar ten goede kan komen. Opnieuw een mijlpaal in onze geschiedenis!