Archief Robert Lombaerts

image_pdfimage_print

De Boomse kunstenaar Robert Lombaerts (°1898 +1985) was een artistieke duizendpoot. In het dagelijks leven was hij leraar aan de Rijksmiddelbare jongensschool. In zijn vrije tijd was hij schilder, tekenaar, dichter, schrijver, organiseerde hij de Mariastoet, ontwierp decors voor tal van Boomse verenigingen, schreef toneelstukken waarvan hij ook de decors ontwierp.

Zelfs tijdens zijn vakanties, die vooral richting Zwitserland en Oostenrijk gingen, liet de artistieke microbe hem niet los en tekende en schilderde hij landschappen en gebouwen.

Voor het tijdschrift ‘De Bron’ van de Rijksmiddelbare jongensschool ontwierp hij alle illustraties. Menu’s, doopkaartjes, vlaggen enz…, het valt niet op te noemen wat Lombaerts tijdens zijn leven op doek papier heeft gezet.

Tijdens de ontsluiting van zijn omvangrijk archief kwam aan het licht dat hij ook grafmonumenten ontwierp.

Zo is o.a. het gigantisch grafmonument van de steenbakkersfamilie De Roeck een ontwerp van Lombaerts. Je kan het vandaag nog steeds gaan bekijken op de begraafplaats van Boom.

De ‘Lombaertszaal’ in het gemeentehuis van Boom werd naar hem vernoemd.

De ontsluiting van het archief Lombaerts nadert nu het einde. Kortelings zullen de schilderijen van Lombaerts, die in het archief van de gemeente worden bewaard, nog worden toegevoegd. Bekijk alvast de inventaris van de archiefstukken die bij de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw worden bewaard.

Ga hier naar de voorlopige inventaris van het archief Lombaerts (versie 17 januari 2019)

Digiprove sealCopyright beveiligd door Digiprove © 2019 Marc Verlinden

Geschiedenis van de gemeente Boom