Van Liefdadigheid, via Onderstand, naar Maatschappelijk Welzijn
Terug naar overzicht jaarboek 1990-1991
door MARCEL VEREYCKEN
(Foto: Jan Baptist Pauwels, eerste voorzitter van het naar hem genoemde gasthuis)
Caritatieve werking en speciale dienstverlening zijn in de schoot van de christelijke gemeenschap altijd zeer bloeiend geweest. In vroegere tijden leek het zelfs dat alleen de Kerk een georganiseerde aanpak had. Zij was de enige, die in het streven naar de
verwezenlijking van “de werken van barmhartigheid” haar beste leden er toe aanzette en aanmoedigde om deze “werken” op een gestructureerde manier uit te oefenen in een wereld die minder en minder oog had voor “barmhartigheid”.
Het is dan ook niet te verwonderen dat deze stelregel zijn concretisatie kreeg in de formule van het “tienderecht” of het genot van het tiende deel der vruchten, gewassen,vee, enz. Deze formule greep duidelijk terug naar de eerste tijden van de christelijke beschaving.
Wanneer Karel de Grote bij wet van 789 voorschreef dat edelen en vrijen, ja iedereen aan de Kerken en priesters het tiende deel van hun arbeid dienden af te staan, deed hij niets anders dan de zeer oude voorschriften nieuwe kracht bijzetten. Wij herinneren ons nog wel dat de uitkering van de tienden in drie delen geschiedde:
* 1/3 voor het kerkgebouw, het licht en de benodigdheden van de eredienst
* 1/3 voor de priesters van de kerk
* 1/3 voor de armen en de noodlijdenden.
Is het dan te verwonderen dat het bedelingscentrum van de liefdadigheid in de kerk, beter gezegd in de parochiekerk gevestigd was. De tot op heden bewaarde oorkonden van de oudste gekende liefdadigheidsinstellingen bevestigen dit.
Wat betekent dit in concreto voor ons Bomenaars ?
De oudste bewaarde kerkelijke archieven voeren ons terug tot in het begin van de 14de eeuw, namelijk 1309, waar de parochie “de Naemeloose Boome”, deel uitmakend van het Aartsdiaconaat Antwerpen, onder de benaming “Antwerpen ten Boom – Antverpia
ad Arborem” ingeschreven staat voor tien pond in het voordeel van de abt van Lobbes. Hierin wordt pastoor Joannes, als eerste parochieherder vermeld van 1310 tot 1312.
De liefdadigheidsinstellingen ter plekke werden bediend door leken. Deze zamelden aalmoezen in. Buiten deze aalmoezen beschikte men ook nog over fundatiën en giften van aller aard. Met de opbrengsten hiervan werd voor de armen en vondelingen van de
parochie gezorgd.
Later zouden de “Tafels van de Heilige Geest” deze taak overnemen. “Tafel” was in die vroegere tijden de gewone benaming voor wat later het “armbestuer” zou genoemd worden.
Het “armbestuer” had als opdracht in de kerk aalmoezen op te halen en deze aan de noodlijdenden uit te delen. Ze moest jaarlijks verantwoording afleggen door de rekeningen van inkomsten en uitgaven aan de beheerders voor te leggen.
Wie beheerden deze instelling dan wel ?
· de heer pastoor
· de heer van de plaats
· de wethouder.
Als rentmeester of kassier fungeerde een kerkmeester, die jaarlijks onder de voornaamste ingezetenen werd verkozen.In onze streek bestond maar één H. Geesttafel voor de twee parochies Rumst en Boom. Boom was ten andere afhankelijk van Rumst. Dit bleef zo tot in 1616. Wel waren er twee armmeesters in functie: één te Rumst en één te Boom.
In de 15de eeuw ontstonden nieuwe instellingen. Deze werden bediend door rijke burgers. Ook zij haalden aalmoezen op en bezochten de armen ten huize. Het is evident dat deze twee soorten in één instelling zouden worden samengesmolten.
Op het einde van de 18de eeuw werd, en dit vooral om de bedelarij te beteugelen de “Nieuwe Bestierders van den Algemene Armen” opgericht. Haar bedienaars werden voor de ene helft gekozen onder de geestelijken en voor de andere helft onder de vooraanstaande burgers. Echter met de Franse Revolutie kwam een einde aan deze liefdadige instelling.
Nadat de “Gecentraliseerde Algemene Dienst voor Openbare Hulp”, die door de Nationale Conventie opgericht was en waarvan de kosten door de staat gedragen werden, niet het verwachte resultaat had opgeleverd, werd er door de decreten van 16 Vendémiaire van het jaar V (27/11/1796) en van 7 Frimaire van het jaar V (27/11/1796) overgegaan tot de stichting van twee nieuwe en afzonderlijke Armenbesturen, te weten:
1. de Burgerlijke Godshuizen en
2. het weldadigheidsbureel.
De Burgerlijke Godshuizen waren belast met het beheer van alle kleine en grote godshuizen en het besteden van bejaarden, gebrekkigen, ongeneesbaren, doofstommen, blinden, vondelingen en wezen, die geen plaats hadden in de gestichten.
Het bestuur van de Burgerlijke Godshuizen werd waargenomen door een beheerraad.
Deze was samengesteld uit een voorzitter en vier leden. Het dagelijks bestuur was in handen van de algemene secretaris. De uitgaven der Burgerlijke Godshuizen werden
gedekt door de gemeentelijke toelagen en door inkomsten uit fundatiën, onroerende
goederen, giften, enz.
Het weldadigheidsbureel of Armenbureel verschafte onderstand en geneeskundige hulp aan huis en zorgde voor de tijdelijk verlaten of verwaarloosde kinderen. De administratie werd eveneens beheerd door een raad, samengesteld door een voorzitter en vier leden. Het dagelijks bestuur werd waargenomen door een secretaris en zijn personeel.
De onderstand aan huis werd via de bediening van het armenkomiteit mogelijk gemaakt. Deze onderstand geschiedde in geld of natura. Dokters en bakers verleenden de nodige
hulp aan zieken, armen en kraamvrouwen. De apotheek verschafte de nodige medicijnen. Ook de begrafenisdienst van de armen kwam ten laste van het Weldadigheidsbureel.
De jaarlijkse uitgaven werden op een gelijkaardige manier gedelgd als deze van de Burgerlijke Godshuizen. Deze beide instellingen bleven bestaan tot in 1925, wanneer ingevolge de wet van 10/03/1925 (verschenen in het Staatsblad van 20/03/1925) deze belde instellingen zullen worden samengesmolten in de Commissie van Openbare Onderstand.
HET SINT JAN-BAPTIST GODS- EN GASTHUIS VAN BOOM
Alle officiële instellingen ten spijt, roerde er in het begin van de 19de eeuw iets onder de christelijke bevolking van Boom. Als concretisering en specifieke vrucht van deze christelijke bezorgdheid voor de lijdende medemens kwamen priesters en gelovigen in 1840 tot het besluit een gasthuis op te richten.
Maar wie zou het vereiste kapitaal bijeenbrengen ? Geen moeite werd gespaard:
kunsttentoonstellingen werden ingericht, geldinzamelingen werden gehouden. De meesteressen van de Armenschool ontpopten zich tot ware organisatoren onder de kundige leiding van Eerw. Heer JB Van den Bergh. Deze priester had met veel ijver en inzet de eerste Armenschool te Boom opgericht in 1823. De familie Pauwels schonk
de grond. Bouwmeester Drossaert uit Tienen maakte het plan en leidde dan ook belangeloos de werken. De steenbakkers leverden gratis 1.400.000 stenen, alsmede de pannen en plaveien. De boeren zorgden voor het vervoer. Op 13 februari 1843 werd de eerste steen gelegd en op 28 mei 1846 werden de kapel en de andere gebouwen plechtig ingezegend.
HOE ONTSTONDEN DE COMMISSIES VAN OPENBARE ONDERSTAND ?
De organieke wet tot oprichting van de C.O.O.’s dateert van 10 maart 1925. Zij vervingen de bestaande besturen van Burgerlijke Godshuizen en de Burelen van Weldadigheid, die opgericht werden ingevolge de Franse wetgeving van het jaar V van de Franse Republikeinse tijdrekening. Hiermede werd een einde gesteld aan een periode van Openbare Weldadigheid, welke vervangen werd door Openbare Onderstand.
Een hervorming is echter nooit de impuls van één ogenblik, maar wel de concretisering van een sociale groeitijd, van een gistingsproces dat langzamerhand tot vaste vormen wist te rijpen. Dit is zeker ook het geval geweest voor de wet van 10/03/1925, die deze incubatietijd diende door te maken. De samensmelting van de vroegere bestaande liefdadigheidsbesturen was reeds dikwijls ter sprake gekomen. Zelfs gedurende de Franse periode van onze geschiedenis werden In sommige steden reeds beide besturen samengevoegd om nadien weer gescheiden te worden. De eerste tussenkomsten tot eenmaking van beide besturen werden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers gedaan in 1843. Ook in de Senaat werd in 1844 tussengekomen.
Toch zou het nog 10 jaar duren alvorens het wetsontwerp met dezelfde doeleinden door de toenmalige Minister van Justitie, de heer Ch. Faider op 17 januari 1854 zou worden neergelegd. Dit ontwerp, waarover iedereen akkoord ging op het gebied van de
samenvoeging, deed evenwel tussen de twee politieke geestesstromingen van die tijd een onoverkomelijke polemiek ontstaan. Er was onenigheid over de samenstelling van het Bestuur (en de aanwezigheid van rechtswege van de parochiepriester) en voornamelijk over het “Beheer der goederen der Armen” (de schenkingen ten bate van private personen, nl. de kloosters).
Na de val van de regering werd het wetsontwerp ingetrokken op 20 januari 1856. De nieuwe Minister van Justitie, de heer Alf. Nothomb diende ter vervanging van het ingetrokken wetsontwerp zijn voorstel in. Dit ontwerp zou in onze politieke geschiedenis
de naam krijgen van de “kloosterwet”. Gedurende 27 zittingen vonden er in de Kamers heftige debatten plaats tussen linker- en rechterzijde. Na de stemming van de eerste artikels waren de discussies zo hevig opgelaaid dat in gemeenschappelijk akkoord de bespreking van het ontwerp werd opgeheven.
De gemeenteraadsverkiezingen van einde 1857 waren aanleiding tot de ontbinding der Kamers. De kloosterwet werd definitief begraven en met haar de kwestie van de samenvoeging van de liefdadigheidsbesturen, waarover dan toch iedereen akkoord
ging. Toch bleef de noodzaak van de hervorming, onder dwang van de sociale omstandigheden steeds aanwezig. Uit het algemeen gevoelen op het einde van de 19de eeuw, dat onze sociale instellingen dienden aangepast te worden aan de tijd, kwam in 1895 een studiecommissie tot stand. Zij werd in twee subcommissies gesplitst:
1. de subcommissie der weldadigheid en
2. de subcommissie van de voorzorg.
Deze subcommissie van de voorzorg wilde de basis leggen van de sociale verzekeringen in het kader van de openbare weldadigheid. Ze moest echter spoedig haar werkzaamheden staken wegens de recente oprichting van een Ministerie van Arbeid, dat deze aangelegenheid opeiste. Gedurende vijf jaar werkte de subcommissie verder aan een project, dat zowel de private als de openbare onderstand wilde regelen. Ze beëindigde haar werkzaamheden in april 1900 en legde een resolutietekst van 154
artikelen voor.
Twintig jaar later, in 1920, zal volksvertegenwoordiger Visart de Bocarmé de zaak terug opnemen. Hij legde op 22 januari 1920 een wetsvoorstel neer dat na lange besprekingen in Kamer en Senaat en na amendementen van de regering bekrachtigd werd op 10 maart 1925.
Ingevolge de wet van 10/03/1925 werden in de zitting van de gemeenteraad van Boom op 10 september 1925 de leden van de eerste C.O.O. benoemd. Op 19 september 1925 werd door de burgemeester Louis Lamot op het gemeentehuis de wettelijke eed
afgenomen. Daarna werd overgegaan tot de verkiezing van de voorzitter. De heer Van Nuffel Frans, Xavier, Jozef, Maria werd als eerste voorzitter van de Commissie van Openbare Onderstand verkozen.
Maar sinds 1925 heeft de sociale situatie zich grondig gewijzigd. De overheid legt immers op gebied van onderwijs, kultuur, sport, enz. een groeiend initiatief aan de dag.
De C.O.O.’s beheren klinieken en bejaardenhuizen. Vele C.O.O.’s richtten een sociale dienst op, waar men terecht kon voor zowel administratieve formaliteiten als voor persoonlijke- en gezinsproblemen.
De wet van 8 juli 1976 stelde in art.1: “Elk persoon heeft recht op maatschappelijke dienstverlening. Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. Er worden openbare centra
voor maatschappelijk werk opgericht, die, onder de door de wet bepaalde voorwaarden, tot opdracht hebben deze dienstverlening te verzekeren.”
Eén april, de dag waarop de O.C.M.W.’s in werking traden, werd de mijlpaal in de geschiedenis van het maatschappelijk dienstbetoon en de welzijnszorg. De nieuwe instelling, die de C.O.O. vervangt, krijgt een uitgebreide bevoegdheid en wellicht ook ruime financiële mogelijkheden.
De O.C.M.W.’s zijn zeker niet meer “den arme” van vroegere tijden. Men wil een echte welzijnszorg, die de diepste persoonlijke problemen niet ontwijkt. Vandaar het accent op de absolute eerbied voor datgene wat ieder van ons het meest persoonlijk is.
Dit houdt in dat ieder moet terecht kunnen bij een begeleider, die hem volledig vertrouwen inboezemt en die van eenzelfde waardenbeleving kan uitgaan. De oprichting van de O.C.M.W.’s wordt het signaal voor een vernieuwde en grootscheepse “aanpak” van het welzijnswerk.
Een vrij nieuwe opgave.
Bijlage I: Lijst der personen die sinds de Gemeentewet van 30/03/1836 deel uitgemaakt hebben van het “ARMBESTUER” der gemeente Boom, zoals hun namen zijn opgeschreven in het “BOEK DER DELIBERATIEN VAN HET ARMBESTUER DER GEMEENTE BOOM”.
NAAM | DATUM | FUNCTIE |
Verelst, Franc.Gerardus | 30.03.1836 | burgemeester/ voorzitter |
Mertens, P. | 30.03.1836 | lid |
Troch, Joannes | 30.03.1836 | lid |
Bal, Joannes Baptista | 30.03.1836 | lid |
Boen, Cornelis | 30.03.1836 | lid |
Steenackers, J.P. | 30.03.1836 | lid |
Pauwels, J.A. | 30.03.1836 | rentmeester (tot 18.06.1836) |
Van Grinsven, Henricus Joannes | 19.06.1836 | rentmeester(tot 03.12.1860) |
Steenackers. J.P. | 03.07.1836 | secretaris |
De Wachter, J.Fr. | 04.06.1837 | lid |
Steenackers, P. | 05.03.1838 | lid |
De Kock, J.B. . | 05.03.1838 | lid |
Selleslagh, Frans | 21.04.1839 | lid |
Hermans, P | 06.01.1840 | secretaris (tot 07.08.1843) |
Van der Plancken, Corn. | 02.11.1841 | lid |
Van den Eynde, J.B. | 19.09.1842 | lid |
Van Zeebroeck, Petr.Lud. | 11.05.1843 | lid |
Rijpens, J.B. | 07.08.1843 | secretaris |
Pauwels, P.B. | 18.04.1846 | lid |
De Cock, Ch. | 13.07.1847 | lid |
Verbeek, Corn | 13.07.1847 | lid |
Spillemakers, Ch. | 14.02.1848 | lid |
Van de Velde, P.J. | 14.02.1848 | lid |
Tuyaerts, Joannes Servatius | 17.05.1849 | burgemeester/ voorzitter |
Briat, Aug. | 10.01.1850 | lid |
Adriaenssens, Jos | 06.08.1851 | lid |
De Bruyn, Joannes Cornelis | 06.08.1851 | lid |
Van den Neucker, Stephanus Joannes | 19.02.1853 | lid |
Maes, Paschavius | 30.01.1854 | lid |
Sel, Ed. | 27.03.1855 | lid |
Van Reeth, Egidius Seraphinus | 26.01.1857 | lid |
Rijpens, Augustinus Franciscus | 30.04.1860 | lid |
Convent, Josephus Fransciscus | 03.12.1860 | ontvanger |
Lamot, Joannes Augustinus | 23.02.1863 04.02.1883 15.11.1887 | lid bijgev.secret. voorzitter (tot 18.01.1892) |
Van Reeth, Josephus Ludovicus | 23.02.1863 | lid |
Swenden, Petrus Franc.Aug. | 23.02.1863 | lid |
Maes, Petrus Antonius | 07.03.1864 | lid |
De Kock, Cornelius | 30.03.1869 04.09.1880 | lid voorzitter(tot 15.11.1887) |
Reyniers, Joannes Carolus | 18.03.1876 | lid |
De Bruyn, Petrus Carolus | 29.07.1875 | lid(tot 4/9/1880) |
Verbeeck, Carolus Ludovicus | 16.03.1867 | burgemeester/ voorzitter |
Mannekens, Constantinus | 24.05.1880 | ontvanger (tot 23.02.1885) |
Lombaerts, Joannes Baptista | 04.09.1880 | lid (tot 15.11.1887) |
Pauwels, Carolus Julianus | 09.03.1885 | ontvanger/ secretaris |
Van Geet, Jan | 30.07.1886 | lid (tot 06.10.1892) |
Van Reeth, Emiel | 15.11.1887 | burgemeester/ voorzitter |
De Free, August | 15.11.1887 | lid |
Holsters, Denis | 15.11.1887 | lid |
Maes, Jan Baptist | 15.11.1887 18.01.1892 | lid voorzitter |
De Wachter, Leopold | 15.11.1887 | lid |
Lombaerts, Mirrand | 15.11.1887 | lid |
Meert, Isidoor | 01.08.1890 | lid |
Van den Bogaert, Frans | 18.01.1892 | lid (tot 14.01.1896) |
Van Camp, Louis | 02.01.1893 02.02.1896 | lid voorzitter |
Bergeys, Constant | 31.10.1893 | lid |
Reyniers, Petrus Jan Polidoor | 22.10.1894 | lid |
Clement, Frans Alfons | 02.02.1896 | lid |
De Laet, Jan | 12.04.1896 | lid |
Thans, Jan | 25.09.1903 | lid |
Verheyden, Frans | 25.09.1903 | lid |
Michiels, Alfons | 25.09.1903 04.05.1923 | lid voorzitter(tot 07.1925) |
De Keyzer, August | 31.08.1906 | lid voorzitter (tot 05.1923) |
Van Crombruggen, Henri | 31.08.1906 | lid |
Dierickx, Jaak | 29.11.1907 | lid |
Verrijken, Frans | 02.04.1910 | lid |
Lodewijckx, Jan | 26.10.1915 | lid |
Van Camp, Benoit | 01.12.1922 | lid |
De Wachter, Gustaaf | 04.05.1923 | lid |
De laatste zitting van het “Armbestuer” had plaats op datum van 03.07.1925.
Bijlage II: Lijst der personen die sinds haar oprichting op
30.05.1845 deel hebben uitgemaakt der “bestierende Commissie van het Sint-Jan Baptist Gods- en Gasthuis” van Boom.
NAAM | DATUM | FUNCTIE |
Pauwels, Joannes Baptista | 30.05.1845 30.05.1845 | lid voorzitter (tot 14.04.1858) |
Van Reeth, Franciscus Clara | 30.05.1845 30.05.1845 14.04.1858 | lid secretaris voorzitter (tot 09.07.1863) |
Janssens, Petrus Jacobus | 30.05.1845 | lid(tot 19.04.1846) |
Van Zeebroeck, Petrus Ludovicus | 30.05.1845 | lid(tot 31.12.1850) |
Verelst, Franciscus Gerardus | 30.05.1845 | burgemeester(tot 31.12.1848) |
Convent, Josphus Franciscus | 30.05.1845 | ontvanger(tot 03.1889) |
Troch, Joannes | 03.07.1845 | lid(tot 31.12.1849) |
Heylen, Joannes Baptista | 11.05.1846 | lid(tot 20.01.1890) |
Tuyaerts, Joannes Servatius | 11.01.1849 | burgemeester(tot 31.12.1875) |
Spillemaeckers, Joannes Carolus | 24.01.1850 | lid(tot 31.12.1864) |
De Maeyer, Joannes Baptista | 04.01.1851 22.02.1883 | lid voorzitter(tot25.9.1897) |
Van den Neucker, Steph. Joannes | 20.05.1858 | secretaris(tot 09.07.1863) |
Rijpens, Joannes Baptista | 03.05.1861 09.07.1863 | lid voorzitter(tot 19.11.1882) |
Troch, Carolus Egidius | 30.04.1863 09.07.1863 | lid secretaris (tot 31.12.1887) |
De Bie, Joannes Baptista | 30.04.1865 | lid (tot 31.12.1894) |
Verbeeck, Carolus Ludovicus | 28.07.1876 | burgemeester (tot 31.12.1887) |
Vermeulen, Jules | 22.02.1883 | lid (tot 31.12.1886) |
Van Reeth, Emilius | 11.02.1888 | burgemeester (tot 31.12.1921) |
Lamot, Adolphus | 11.02.1888 28.07.1888 | lid (tot 28.07.1888) secretaris (tot 31.12.1892) |
Steenackers, August | 10.09.1889 | ontvanger (tot 08.03.1905) |
Spillemaeckers, Egide | 01.04.1890 | lid (tot 31.12.1893) |
Olbrechts, Eugene | 01.04.1890 | lid(tot 10.09.1891) |
Spillemaeckers, Charles | 01.08.1892 | lid (tot 09.01.1897) |
Van den Bril | 01.08.1892 27.09.1897 04.11.1897 | lid(tot 27.09.1897) dd voorzitter(tot 04.11.1897) voorzitter(tot 18.07.1904) |
Verelst, Gustaaf | 21.01.1893 | lid(tot 18.02.1904) |
Verstrepen, August | 14.02.1894 18.07.1904 30.08.1904 | lid(tot 18.07.1904) dd voorzitter voorzitter(tot COO) |
Van Nuffel, Firmin | 27.09.1897 | lid(tot 1903) |
Beten, Frans Xavier | 03.05.1898 | lid(tot 24.11.1917) |
Spillemaeckers, Eugeen Paul | 29.12.1903 | secretaris(tot 29.12.1914) dd voorzitter (tot 23.11.1915) secretaris(tot COO) |
Tobback, Frans | 02.05.1904 | lid(tot 29.10.1912) |
Begerem, Karel | 09.01.1905 | lid(tot 31.12.1921) |
Gobbers, Emile | 12.05.1905 | dd ontvanger(tot 07.08.1906) |
Van Geet, Camille | 07.08.1906 | ontvanger dd secretaris(tot COO) |
Van Nuffel, Xavier | 05.11.1912 | lid (tot 31.12.1922) |
Seeldraeyers, Joseph | 06.04.1918 | lid (tot COO) |
Lamot, Louis | 09.01.1922 | burgemeester (tot COO) |
Lamot, Arthur | 17.05.1922 | lid (tot COO) |
Meskens, Victor | 13.01.1925 | 13.01.1925 lid (tot COO) |
De laatste vergadering van de “Bestierende Kommissie van het Sint-Jan Baptist Gods- en Gasthuis” van Boom had plaats op 09.09.1925.
Bijlage III: Naamlijst der personen die, sedert haar oprichting bij wet van 10.03.1925, deel hebben uitgemaakt van de “Commissie van Openbaren Onderstand” van Boom.
NAAM | DATUM | FUNCTIE |
Lamot, Louis | 19.09.1925 | lid(tot 31.12.1926) |
Lamot, Jozef Lodewijk Arthur | 19.09.1925 22.05.1926 | lid bureel(tot 31.12.1930) |
Van Wouwe, Kamiel Karel | 19.09.1925 20.01.1931 | lid voorzitter(tot 27.12.1951) |
Marchandise, Emiel Luciaan Jozef | l9.09.1925 | lid(tot 23.02.1931) |
Soomers, Pieter Jan Kamiel | 19.09.1925 09.03.1931 | lid bureel(tot 18.05.1932) |
Mampaey, Huibrecht Benedikt | 19.09.1925 06.11.1944 | lid burgemeester dd (tot 10.06.1947) |
Van Nuffel, frans Xavier Jozef | 19.09.1925 20.05.1926 12.02.1931 | voorzitter(tot 31.12.1930) lid bureel(tot 31.12.1930) lid(tot 06.06.1934) |
Michiels, Antoon Alfons | 19.09.1925 20.05.1926 20.01.1931 06.02.1937 | lid bureel(tot 29.12.1930) lid bureel(tot 31.12.1946) |
Spillemaeckers, Pauwel Eugene | 19.09.1925 | lid(tot 27.09.1935) |
Van Geet, Camille | 19.09.1925 10.06.1926 |
dd secretaris/ ontvanger secretaris(tot 02.03.1931) |
Pauwels, Jules | 19.09.1925 10.06.1926 | dd secretaris/ontvanger ontvanger(tot 31.01.1930 |
De Schutter, Frans | 12.01.1927 | burgemeester(tot 31.12.1938) |
Van Assche, Karel | 31.01.1930 23.09.1939 | dd ontvanger(tot 31.01.1932) dd ontvanger |
Hellemans, Hector | 23.04.1930 14.10.1930 | (tot 12.07.1930) (tot 22.10.1930) |
Lenaers, Leo August | 20.01.1931 | lid(tot 23.02.1931) |
Crab, Karel Frans | 27.02.1931 | lid(tot 07.1947) |
De Schutter, Frans Amaat | 27.02.1931 09.03.1931 11.02.1953 | lid bureel voorzitter (tot 19.06.1962) |
Mampaey, Henri Joannes | 23.03.1931 29.07.1932 | dd secretaris secretaris (tot 01.08.1967) |
Hellemans, Constant Leo August | 11.01.1931 27.06.1932 | ontvanger (tot 29.01.1931) ontvanger (tot 31.10.1953) |
Van Ranst, Benedikt Lodewijk | 19.05.1932 19.05.1932 | lid bureel (tot 07.1947) |
Van Camp, Karel | 28.09.1934 | lid (tot 07.1947) |
Tobback, Karel L.M.F. | 09.11.1935 | lid (tot 24.11.1954) |
Holsters, Jan D.M. | 06.02.1937 06.02.1937 | lid (tot 07.1947) bureel (tot 07.1947) |
Holsters, Frans | 22.02.1939 | burgemeester (tot 31.12.1945) |
Van Reeth, Luciaan | 06.02.1946 | burgemeester (tot 31.12.1946) |
Van Cleemput, Jozef | 01.01.1947 | burgemeester (tot 09.04.1967) |
Van der Plancken, felix Corneel | 02.07.1947 03.10.1951 16.01.1952 | lid bureel voorzitter (tot 16.01.1953) |
Cleerbout, Karel Hendrik | 02.07.1947 | bureel (tot 12.1954) |
Vinck-Naegels, Maria Margaretha | 02.07.1947 02.07.1947 16.01.1952 | lid bureel (tot 16.09.1951) bureel (tot 28.03.1966) |
Roscam., Jullaan Florent | 02.07.1947 02.07.1947 | lid bureel (tot 30.06.1959) |
Celis, Juliaan Jozef | 02.07.1947 | lid (tot 12.1954) |
Hellemans, Karel Valentina | 16.01.1952 | lid (tot 30.06.1959) |
Beulens, Albrecht Pieter | 11.02.1953 11.02.1953 | lid bureel (tot 27.06.1967) |
Lefeber, Damiaan | 04.07.1953 04.07.1953 10.07.1962 | lid bureel voorzitter (tot 13.04.1977) |
Van Wouwe, Walter E.A | 01.10.1954 01.08.1967 01.01.1968 | ontvanger dd secretaris secretaris(tot 01.05.1969) |
Brusselmans, Jan Baptist | 18.12.1954 | lid(tot 30.06.1959) |
De Bruyn, Maria Hendrika | 01.07.1959 01.07.1959 | lid bureel(tot 25.05.1977) |
Segers, Karel Kamiel Herman | 01.07.1959 | lid(tot 11.10.1975) |
Elsen, Edmond Frans | 01.07.1959 | lid(tot 25.05.1977) |
Coeck, Leo Juliana | 10.07.1962 13.04.1977 | lid voorzitter(tot 25.05.1977) |
Vinck, Corneel Adolf | 01.07.1965 | lid(tot 06.07.1971) |
Kennes, Augustijn | 14.04.1966 | bureel(tot 26.07.1967) |
Vinck, Isidoor | 12.04.1967 | burgemeester(tot 03.1971) |
Soomers, Eugeen K.C. | 26.07.1967 | lid(tot 06.07.1971) |
Schoeters, Armand | 01.08.1967 01.01.1968 01.05.1970 | dd ontvanger ontvanger secretaris |
Verbeeck, Pieter Jan | 01.01.1969 | dd secretaris (tot 04.1969) |
De Paepe, Hilde Maria Alberta | 01.05.1970 | ontvanger(tot 30.06.1981) |
Van Bulck, Marcel | 10.03.1971 | burgemeester(tot 25.05.1977) |
De Gang, Alfons Albert | 06.07.1971 | lid(tot 25.05.1977) |
Van Aken, Celina Maria | 06.07.1971 | lid(tot 25.05.1977) |
Van der Taelen, Hendrik.L. | 06.07.1971 | lid(tot 25.05.1977) |
Tobback, André P.J.J. | 15.10.1975 | lid(tot 25.05.1977) |
Franckaerts, Louis | 13.04.1977 | lid(tot 25.05.1977) |
De wet van 10.03.1925 betreffende de C.O.O. werd afgeschaft en vervangen door de Organieke wet van 08.07.1976 betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn. Vanaf de installatie van de nieuwe raad op 31.05. 1977, zal de C.O.O. de naam dragen van Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Boom of OCMW Boom.
BIJLAGE IV: Naamlijst der personen die sinds de oprichting van het OCMW deel hebben uitgemaakt van de Raad van het Openbaar
Centrum voor Maatschappelijk Welzijn.
NAAM | DATUM | FUNCTIE |
Coeck, Leo Juliana | 31.05.1977 | voorzitter(tot 31.03.1989) |
De Gang, Alfons | 31.05.1977 | lid |
De Smet, Albert Isidoor | 31.05.1977 01.04.1989 | lid voorzitter |
Koreman, Roger Edward | 31.05.1977 | lid(tot 26.09.1979) |
Rosseel, Lydia Maria | 31.05.1977 | lid(tot 25.05.1983) |
Van Aken, Celina Maria | 31.05.1977 | lid(tot 31.03.1989) |
Vandeperre, Alphonsine Florentine | 31.05.1977 | lid(tot 25.05.1983) |
Van der Taelen, Hendrik E.L. | 31.05.1977 | lid(tot 25.05.1983) |
Van Kerckhoven, Jozef Eugeen | 31.05.1977 | lid |
Vereycken, Marcel Car. Alf. Maria | 3l.05.1977 | lid(tot 31.03.1989) |
Vermant, Alice Francisca | 31.05.1977 | lid(tot 01.01.1986) |
Schoeters, Armand Edward | 31.05.1977 | secretaris |
De Paepe, Hilde Maria Alberta | 31.05.1977 | ontvanger(tot 30.06.1981) |
Vinck, Karel Laurent | 26.09.1979 | lid(tot 25.05.1983) |
Van Caeyzele, Raymond Alexander | 01.07.1981 | ontvanger(tot 01.01.1987) |
Van Steen, Frank Frans | 25.05.1983 | lid(tot 08.09.1989) |
Laurijsens, Ludovicus Hendrik | 25.05.1983 | lid |
Linskens, Roy Luc | 08.01.1986 | lid |
Van Dijck, Leo | 08.08.1986 | ontvanger(tot 15.11.1986) |
Vermeulen, Dany | 15.11.1986 | ontvanger(tot 13.03.1987) |
Van Laeken, Frank | 16.03.1987 | ontvanger(tot 01.02.1988) |
Conaerts, Linda | 01.02.1988 | ontvanger |
Van Royen, Chris. | 01.04.1989 | lid |
Coeck, Rudy Pierre | 01.04.1989 | lid |
Vandersmissen, Vera Jozef | 01.04.1989 | lid(tot 06.09.1990) |
Elsen, Patrick Mathilda | 09.09.1989 | lid |
Vereycken, Kristien L.L.M | 11.09.1990 | lid |
BIJLAGE V: Lijst der Boomse voorzitters der :
Armbesturen |
|
Verelst, Franc. Gerard | 06.1836 – 05.1849 |
Tuyaerts, Joan. Serv. | 05.1849 – 03.1876 |
Verbeeck, Car. Lud. | 03.1876 – 09.1880 |
De Kock, Cornelius | 09.1880 – 11.1887 |
Lamot, Joann. August | 11.1887 – 01.1892 |
Maes, Jan Baptist | 01.1896 – 08.1906 |
Van Camp, Louis | 02.1896 – 08.1906 |
De Keyser, August | 08.1906 – 05.1923 |
Michiels, Alfons | 05.1923 – 07.1925 |
St. Jan Baptist Gods- en Gasthuis |
|
Pauwels J.B. | 1845 – 1858 |
Van Reeth, Fr. Cl. | 1858 – 1863 |
Rijpens, J.B. | 1863 – 1882 |
De Maeyer, J.B. | 1883 – 1897 |
Van den Bril, Jan | 1897 – 1904 |
Verstrepen, August | 1904 – 1925 |
Commissie openbare Onderstand |
|
Van Nuffel, Frans Xavier | 09.1925 – 12.1930 |
Van Wouwe, Kamiel Karel | 01.1931 – 12.1951 |
Van der Plancken, Felix Corn. | 01.1952 – 01.1953 |
De Schutter, Frans Amaat | 02.1953 – 06.1962 |
Lefeber Damiaan | 07.1962 – 04.1977 |
Coeck, Leo Juliana | 04.1977 – 05.1977 |
Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn |
|
Coeck, Leo Juliana | 31.05.1977 – 31.03.1989 |
De Smet, Albrecht Isidoor | 01.04.1989 – |