Terug naar index Boomse Filmkes
Barbecue van de Koninklijke Boomse Harmonicaïsten in 1991 aan lokaal ‘De Vrede’ (Nielsestraat 139). Aan het begin van de film wordt lokaalhouder Eduard Mampaey gehuldigd.
Terug naar index Boomse Filmkes
Barbecue van de Koninklijke Boomse Harmonicaïsten in 1991 aan lokaal ‘De Vrede’ (Nielsestraat 139). Aan het begin van de film wordt lokaalhouder Eduard Mampaey gehuldigd.
Terug naar index Boomse Filmkes
Het teerfeest 1990 van de Koninklijke Boomse Harmonicaïsten. De originele film duurt langer dan een uur.
Terug naar index Boomse Filmkes
Herfstconcert van de Koninklijke Boomse Harmonicaïsten dat in het teken stond van hun 100-jarig bestaan. Het concert olv van Staf Jacobs (+2014) had plaats in Zaal ‘De Vrede’ aan de Nielsestraat. Booms geschiedschrijver Alex Vinck (+ 2007) publiceerde een jubileumboek die de geschiedenis van de vereniging samenvat. De vereniging bestaat nog steeds en wordt nu geleid Christoph Belis. Het archief van de vereniging werd bij Ten Boome in bewaring gegeven. De film bevat het volledige concert en duurt 1 uur en 51 minuten.
Pieter Frans Van Praet (°Boom 12 september 1899 + Boom 30 december 1992) was de zoon van Jozef Van Praet en Virginia Maria Vizje De Kat Van Campenhout. Een arbeidersgezin die hun brood verdienden in de steenbakkerijen. Edwin Van Praet (kleinzoon van zijn broer) nam in 1991 een urenlang interview af van Pieter en verliest daarbij geen enkel detail uit het oog. Het resultaat is een uiterst gedetailleerd document geworden dat ons een duidelijk beeld geeft van de woon-en leefomstandigheden vanaf het begin 20e eeuw tot circa Wereldoorlog II in Boom en vooral de wijk Noeveren. Het interview werd ingedeeld in 8 episodes die samen bijna 7 uur duurden. Achterkleinzoon Dennis Spillemaeckers plaatste dit unieke interview op YouTube. Een onschatbaar stukje ‘Oral History’ dat dankzij de nazaten van Pieter vereeuwigd wordt.
Episode A
In de ‘Vlaanderen-Vakantieland’ brochure vond je in 1996 de ‘Route 35: Van Klei tot Baksteen Rupelstreek’. Een uitstap doorheen de Rupelstreek waar toeristen kennis maakten met het steenbakkersverleden. We zien er o.a. EMABB-gids Theo Beeckmans die zijn relaas doet over de ambachtelijk gebakken steen ‘De Klinkaert’. In het Noeverse dorpscafé ‘De Koophandel’ vertelt oud- steenmaker Louis De Bondt hoe hij op 14-jarige leeftijd in de steenbakkerij begon te werken als “jeiroepzetter’ en tenslotte steenmaker werd. De Vlaanderen Vakantieland route voerde de toeristen naar de musea ‘t Geleeg en EMABB. Tussen beide musea in maakte de bus even een omweg naar de opgespoten kleiput ‘Put M’ in Boom, langsheen de villa’s in wording. Het Provinciaal recreatiedomein ‘De Schorre’, dat zich toen nog in een pril stadium bevond, besluit de reportage. Negen jaar later werd er voor het eerst een bescheiden festival georganiseerd dat de futuristische naam ‘Tomorrowland’ kreeg.
Regionale zender ATV bracht rond 1990 een reportage over de Rupelstreek en de steenbakkerijen in Boom in het bijzonder. We zien onder andere EMABB (EcoMuseum en Archief van de Boomse Baksteen) dat toen nog in de oude meesterwoning van steenbakker Frateur huisde. De site Frateur wordt sinds de verkoop in september 1991 beheerd door steenbakkerijmuseum ‘t Geleeg. We zien ook het typisch dorpscafé ‘De Koophandel’ aan steenbakkerij Lauwers.
Promofilm die het toerisme in de Rupelstreek en een stukje Vaartland (Klein-Willebroek) in de kijker zet. Rond minuut 9 zit er een kleine onderbreking in de film. Vermoedelijk werd deze film in 1990 opgenomen.
Op 17 september 1991 werd de site Frateur in Zaal Lux in Boom verkocht aan steenbakkers Peter Swenden en Karel De Roeck. Vandaag kennen we de steenbakkerij Frateur als steenbakkerijmuseum ‘t Geleeg’ die samen met het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen in het gehucht Noeveren in Boom het rijke steenbakkersverleden levendig houden. Met dit lovenswaardig en educatief initiatief dat jaarlijks op heel wat belangstelling en bezoekers kan rekenen, wordt niet alleen het industrieel erfgoed maar ook de zware arbeidsomstandigheden waarin de duizenden arbeiders en arbeidsters hun ‘dagelijks brood’ verdienden, met respect bewaard voor het nageslacht. (Filmarchief gemeente Boom)
Op 6 december 1997 vierde het Socialistisch Muziekkorps Vooruit haar 100e verjaardag. Tijdens die gelegenheid werd aangekondigd dat de vereniging voortaan de titel Koninklijke Socialistische Harmonie Vooruit zou dragen.
De originele videofilm maakt deel uit van het jaarjournaal 1997 van het gemeentelijk filmarchief en wordt bewaard bij de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw.
Op 30 november en 1 december 1997 gaf de Boomse Big Band een concert in de Boomse schouwburg. Boom Big Band werd opgericht in 1983 door Paul Van Wouwe. De Boomse Big Band groeide onder dirigent Robert Verelst uit tot de top van Big Bands in Vlaanderen. In 2013 nam Rotterdammer René Stegman het dirigeerstokje van Robert over.
De originele videofilm maakt deel uit van het jaarjournaal 1997 van het gemeentelijk filmarchief en wordt bewaard bij de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw.