Categorieën
oorlog

BOMBARDEMENT MORTSEL 5 april 1943

Op 5 april 1943 voltrok zich in Mortsel een tragedie.  82 Amerikaanse bommenwerpers kregen de opdracht de ‘Erla’ fabrieken in Mortsel te bombarderen. Niet alleen de fabrieken kregen de volle laag. De ganse buurt, inclusief scholen, werden met de grond gelijk gemaakt. Meer dan 900 mensen, waaronder meer dan 200 schoolkinderen, kwamen die dag om het leven.

Categorieën
Bevrijding Film oorlog WOII

INHULDIGING OORLOGSMUSEUM KAAI

Terug naar index Films

Op 4 september 1996 werd in de gerestaureerde bunker aan de Kaai in Boom het oorlogsmuseum ingehuldigd. In de bunker bevond zich een maquette van de Modelbouwclub Willebroek,  die de bevrijding van Boom voorstelde. Een prachtig eerbetoon aan onze bevrijders dat echter een kort leven was beschoren. Zowel de bunker als het museum moesten wijken voor een wandelesplanade. De maquette zelf werd simpelweg vernietigd. Ondanks het feit dat er vandaag op de wandelesplanade diverse monumenten en info werd aangebracht, die hulde brengt aan onze bevrijders, is het een spijtige zaak dat de bunker én al zeker de maquette werden vernietigd.
(Foto: FAB 10064)

De originele videofilm maakt deel uit van het jaarjournaal 1996 van het gemeentelijk filmarchief en wordt bewaard bij de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw.

 

Categorieën
oorlog WOII

Herdenking 75 jaar bevrijding

Blad van boom_04-19_web (1)