Categorieën
Economie Film Jaarjournaal Noeveren Steenschuit

PROJECTENDAG VZW DE STEENSCHUIT

Terug naar index Films

Op 1 juni 1997 werd de ‘projectendag’ van vzw  de Steenschuit voorgesteld. Het initiatief van Eddy Stuer had tot doel de kansen op tewerkstelling te verhogen voor laaggeschoolden en andere kansarme doelgroepen.

Op de agenda stond oorspronkelijk de restauratie van kleine bootjes en het gebouw van steenbakkerij Van Herck (nu bekend als ‘t Steencaycken), de aanleg van een smalspoor naar het provinciaal domein de Schorre waarop een eveneens gerestaureerde stoomtrein zou rijden. Zelfs de bouw van een ‘Minerva’ vrachtwagen stond op de planning. Smalspoor, stoomtrein en Minerva werden echter nooit gerealiseerd.

Het project bestaat vandaag nog en groeide uit tot de realisatie van gaffelschoener ‘Rupel’ (1996) en de Gentse Barge (2003). Sinds 2013 staat de ambitieuze bouw van de ‘New Belgica’ in de steigers te Noeveren (een reproductie van de driemaster Belgica die op expeditie ging naar de Zuidpool).

De originele videofilm maakt deel uit van het jaarjournaal 1997 van het gemeentelijk filmarchief en wordt bewaard bij de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw.

 

Categorieën
Economie Film

BEDRIJVENDAG BRANDWEERKAZERNE BOOM

Terug naar index Films

Op 29 september 1996 had in Boom de ‘bedrijvendag’ plaats in de nieuwe brandweerkazerne in aanwezigheid van gouverneur Camille Paulus (gouverneur provincie Antwerpen tot 2008)

De originele videofilm maakt deel uit van het jaarjournaal 1996 van het gemeentelijk filmarchief en wordt bewaard bij de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw.

 

Categorieën
Economie Femont-Verhoeven Film Kranenbouw

KRANENBOUW NV VERHOEVEN BOOM

Terug naar index Films

In 1937 ging in de Bassinstraat de firma Femont&Verhoeven van start. Zowel Alfons Femont en Kamiel Verhoeven hadden hun ervaring opgedaan bij de Boomsche Metaalwerken. In 1963 besloten beide vennoten hun eigen weg te gaan. Femont startte een nieuw bedrijf in Breendonk. Verhoeven bleef in de Bassinstraat en waar hij het bedrijf verder zette onder de naam N.V. Verhoeven ‘Boom Cranes’. In 1972 bleken de gebouwen aan de Bassinstraat niet meer te voldoen en verhuisde Verhoeven naar de Boomsesteenweg in Aartselaar. In 1977, toen Kamiel Verhoeven met pensioen ging, werd de firma overgedragen aan een Nederlandse holding die in 1985 de boeken neerlegde. Zoon George Verhoeven maakte een film van het bedrijf van zijn vader. In de film zien we de productie en aflevering van een kraan die door de firma Coeck uit Niel werd besteld.

George Verhoeven was een actief lid van de Sint-Jansvrinde. Het VRT-programma ‘Afrit 9’ maakte er in 1999 een reportage over. Hij schreef het verhaal van de firma ook in ons jaarboek 1997-1998 dat je hier kan lezen.

De gebouwen van het oude bedrijf aan de Bassinstraat staan er momenteel nog steeds.

De originele videofilm maakt deel uit van het gemeentelijk filmarchief en wordt bewaard bij de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw.

 

Categorieën
Beroemde Bomenaars Economie Film Folklore

GEORGE VERHOEVEN EN DE SINT-JANSVRINDE

Terug naar index Films

Op 22 februari 1999 maakte de VRT een reportage voor het programma ‘Afrit 9’ over Bomenaar George Verhoeven (+2004).

George was rechter op rust (handelsrechtbank), verzamelaar van oldtimers en dirigent van de fanfare ‘Sint-Jansvrienden’.  In 1998 schreef hij voor het jaarboek van Ten Boome een artikel over zijn vader Frans Kamiel Verhoeven  die in 1937 in de Bassinstraat in de oude hieltjesfabriek van Picard, samen met Alfons Femont, het bedrijf P.V.B.A Bagger & Kranenbouw Femont-Verhoeven oprichtte. Kamiel Verhoeven was eveneens een zeer goed muzikant, wat niet van George kon gezegd worden…. In de reportage zien we ook de fanfare    Sint-Jansvrienden  in café Radio aan de Grote Markt in Boom.