Archief Robert Lombaerts

De Boomse kunstenaar Robert Lombaerts (°1898 +1985) was een artistieke duizendpoot. In het dagelijks leven was hij leraar aan de Rijksmiddelbare jongensschool. In zijn vrije tijd was hij schilder, tekenaar, dichter, schrijver, organiseerde hij de Mariastoet, ontwierp decors voor tal van Boomse verenigingen, schreef toneelstukken waarvan hij ook de decors ontwierp.

Zelfs tijdens zijn vakanties, die vooral richting Zwitserland en Oostenrijk gingen, liet de artistieke microbe hem niet los en tekende en schilderde hij landschappen en gebouwen.

Voor het tijdschrift ‘De Bron’ van de Rijksmiddelbare jongensschool ontwierp hij alle illustraties. Menu’s, doopkaartjes, vlaggen enz…, het valt niet op te noemen wat Lombaerts tijdens zijn leven op doek papier heeft gezet.

Tijdens de ontsluiting van zijn omvangrijk archief kwam aan het licht dat hij ook grafmonumenten ontwierp.

Zo is o.a. het gigantisch grafmonument van de steenbakkersfamilie De Roeck een ontwerp van Lombaerts. Je kan het vandaag nog steeds gaan bekijken op de begraafplaats van Boom.

De ‘Lombaertszaal’ in het gemeentehuis van Boom werd naar hem vernoemd.

De archiefstukken die tot onze beschikking waren zijn volledig verwerkt. De schilderijen, die bijna allemaal in het archief van de gemeente worden bewaard, zijn allemaal gefotografeerd en gecatalogeerd. De foto’s werden ons ter beschikking gesteld door Booms fotograaf Jo De Groote. Je kan ze bekijken onder de deelverzameling ‘Objecten’

Inventaris van het archief Lombaerts
(versie 3 juni 2019)
Verzameling objecten/kunstwerken Lombaerts
(versie 3 juni 2019)
Met dank aan de cultuurdienst van de gemeente Boom en fotograaf Jo De Groote