Categorieën
scheepvaart

Oproep: archief of info scheepswerf Jules De Wachter?

Boom kende vroeger heel wat scheepswerven, waaronder deze van Jules De Wachter die grote bekendheid had. Helaas is er van deze scheepswerf geen enkel archiefstuk meer te vinden, of weten we alvast niet waar er zich nog archief zou bevinden.

Onlangs kregen we een vraag van de heer Aad de Zeeuw uit Nederland die een binnenvaartschip kocht en het ombouwde tot woonboot. Het schip werd ca 1930 op de scheepswerf van De Wachter gebouwd.

Is er iemand die ons hierover iets meer  kan vertellen?

De Dawn Arnhem.

De woonboot van heer de Zeeuw waarvan je hier nog meer foto’s en info kan vinden.

In ons jaarboek van 2011 kan je over de scheepswerf het volgende lezen:

Jules De Wachter kreeg het scheepsbouwen met de paplepel ingegoten. Hij was de zoon van Franciscus De Wachter en Francisca Meert. Zijn vader had een scheepswerf en zijn moeder stamde af van een dynastie van scheepsbouwers.Jules bezat twee scheepswerven, één te Noeveren en één te Hellegat (Niel). Hij specialiseerde zich in het bouwen van jachten en zeilboten. Het klantenbestand van Jules De Wachter was niet van het minste. Zo kreeg hij van prins Albert, de latere koning Albert I, een bestelling voor een zeiljacht dat Flandria werd gedoopt

7 reacties op “Oproep: archief of info scheepswerf Jules De Wachter?”

Scheepswerf Jules De Wachter-Huys en Zonen (BVBA) Stopgezet

Ondernemingsnummer
BE 0403.671.042
Locatie. Noeverse Weg 20
2845 Noel

Volgens papieren dat ik heb zijn de spitsen Colibri en Najade daar gebouwd.
Die waren nog van victor huygebaert weet nu niet dat het de opdrachtgever was denk het wel.

Frans De Wachter( ° 1865 ) gehuwd met Francisca Meert ( ° 1867 ) huwde te Boom 9 mei 1888 en verhuisden van Noeveren naar Hoek nr. 35 ( Scheepswerf François De Wachter ) op 5 november 1912 – Zij hadden ook een zoon Jules ( Egied Frans Paulina ) De Wachter in 1902 geboren maar die kon onmogelijk in 1909 de zeiljacht ” Flandria ” gebouwd hebben – Maar Frans De Wachter had een broer die ook ( Egied ) Jules De Wachter ( ° 1870 ) heette gehuwd met Joanna Maria Francisca Huys en deze had een scheepswerf te Noeveren bij Boom en Hellegat ( bij Niel )

Beste mevrouw Van Eyndhoven,

Wij hebben de stamboom van de familie Meert in kaart gebracht (tot 1565), maar komen bij Francisca Meert (echtgenoot van Franciscus de Wachter) niet verder. Zij komt uit een geslacht van minstens 6 generaties scheepsbouwers.
U geeft aan dat zij een kind hadden: Jules Egied Frans Pauline De Wachter, geboren in 1902. Weet u meer van hem? Was hij ook scheepsbouwer? En waren er nog meer kinderen?

mvg, Willem de Laat

Huibrecht van der Zee liet in 1961 de spits Catharina bouwen bij De Wachter. Het schip vaart nog steeds onder de naam Mazzel. Google naar website BHIC verhalen, Zee deel 3

Ik heb naast de scheepswerf De Wachter op Hellegat gewoond.Eerst Rik en dan zijn zoon Jules tot stopzetting.Jules had een dochter en woonde in Boom.Ik denk Antwerpsestraat.Het huis op de scheepswerf is later den Ekker geworden.m.v.g

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *