Categorieën
Boeken Wereldoorlog II

HERUITGAVE “DE BRUGGEN VAN BOOM’

Op 3 september 1944 overschreden Britse en Amerikaanse troepen de Belgische grens.Hun hoofddoelen waren: de hoofdstad, Brussel, innemen en de haven van Antwerpen intact veroveren.De Duitsers troffen schikkingen om zich ter verdediging in te richten achter het Albertkanaal. De voorbereidingen om de haven van Antwerpen grondig te vernielen waren al begonnen en Duitse versterkingen waren reeds op weg om, achter de Rupel en de Nete, een vooruitgeschoven linie in te nemen; zwaartepunt: Boom … Daar hoopten zij de geallieerde stormloop tijdelijk te stuiten en in die adempauze de Antwerpse haveninstallaties totaal onbruikbaar te maken. De gemeente Boom zou midden in de frontlijn liggen. Het lot beschikte er anders over. Op 4 september 1944 trok de Antwerpse legerofficier, Robert Vekemans, op eigen initiatief de geallieerde voorhoede tegemoet met het voorstel een omtrekkingsmaneuver via Klein-Willebroek uit te voeren om alzo de sterke Duitse verdediging rond de bruggen van Boom te verschalken en langs achter aan te vallen. De Belg verdedigde zijn plan zó overtuigend dat de Britse commandant het onmiddellijk aanvaardde. Met luitenant Vekemans als gids kon de Britse voorhoede op verrassende wijze de oude tolbrug over de Rupel te Boom intact veroveren.Marc Van de Velde (+ 2016) begon in 1980 getuigenissen en bronmateriaal te verzamelen wat in 1994, exact 50 jaar na de bevrijding van Boom, resulteerde in een lijvig naslagwerk dat in geen tijd was uitverkocht. Ondanks de grote vraag kwam het door omstandigheden nooit tot een heruitgave. Vandaag, 75 jaar na de bevrijding, geeft de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw met steun van de gemeente Boom het boek opnieuw uit. Het originele werk, dat uit een boek bestond, wordt nu in twee boekdelen aangeboden. Per boekdeel is een register van persoonsnamen toegevoegd.

Praktisch:

Hardcover
Deel I: 261 pagina’s
Deel II: 312 pagina’s
Gedrukt op papier ‘Maco Silk’ van 150 gr.
Wit leeslint en kapitaalbandje

Prijs voor de twee boekdelen: 85 euro (Leden Ten Boome), 90 euro (niet-leden Ten Boome). Het boek is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Verzending binnen België: 6 euro. De bestelling is definitief na storting van het bedrag op rekeningnummer: BE 94 6524 8450 8214

Je kan het ook komen afhalen op de dekenij, Hoogstraat 28 Boom. (elke eerste en derde zaterdag van 10-13 uur) 

43 reacties op “HERUITGAVE “DE BRUGGEN VAN BOOM’”

Geachte
bij deze wil ik graag het boek ” De bruggen van Boom ” de 2 delen
bestellen, en zal deze komen afhalen in de Hoogstraat, 28 (Dekenij) op zaterdag 14 september2019 tussen 10.00 en 13.00 u
kun je mij de storting gegevens per email laten kennen
alvast bedankt
grtjs
Etienne Coveliers

Geachte
Hiermede wil ik de boeken “De bruggen van Boom” bestellen.
Daar ik nu aan de andere kant van de ‘grote barrière’ ( de Antwerpse ring) woon, ontvang ik ze graag via de post.
Hiervoor heb ik 60@+6€ op uw rekening gestort.
mvg
Hendrik Van Praet

Hallo Marc,

Ik zou zeer graag deze twee boeken will bestellen.

Vanuit zijn kantoor (dat vlak bij oude brug over de Rupel was) zag mijn bompa destijds de geallieerde tanks over de brug rijden, en met de ganse familie – mijn bompa, bomma, mijn moeder en haar broer (mijn nonkel dus) – zijn ze dan naar de nieuwe brug gegaan waar ze de Britse en Duitse soldaten hebben gezien. Dit boek zou dus een fantastisch geschenk zijn!

Ik woon in Schotland. Zou je me a.u.b. de verzendkosten kunnen laten weten, en dan zal ik de betaling meteen in orde brengen.

Alvast bedankt, en met vriendelijke groeten,

Stefan

Beste Stefan,

Bedankt voor jouw interesse! Het boek kan in september verzonden worden. De verzendkosten bedragen wel 17 euro. In totaal 77 euro dus
Graag in de mededeling vermelden: ‘De Bruggen’

Beste Marc,

Ik heb de betaling geregeld (€77) met vermelding “De Bruggen, Stefan Aalten-Voogd”. Zou je a.u.b. de boeken kunnen verzenden naar mijn adres: 19A Westgate, North Berwick, East Lothian EH39 4AE, Schotland, Verenigd Koninkrijk.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Stefan

graag wil ik de boeken kopen maar wel per post verzenden ik zal 66 euro storten op de rekening mijn adres is lode musshoot warshaustraat 11BUS2 8400 oostende dank u bij voorbaat

Beste,
Ik stort vandaag nog 55 + 6 euro voor beide boeken. Je mag ze opsturen. Ik kan ze spijtig genoeg niet komen halen.
Alvast bedankt!

Beste als militaria verzamelaar en geïntresseerde in WOII wou ik graag de beide boeken bestellen. Mijn interesse vindt zijn oorzaak bij het feit dat de nonkel van mijn vader, Louis Steurbaut, neergeschoten is door een Duitse kogel tijdens de bevrijding van Zottegem op 3 september 1944.

Beste Johan, dank voor de interesse. Zodra we de betaling ontvangen hebben noteren we jouw bestelling. Je mag het boek (2 delen) in de loop van de maand september verwachten.
Mvg,
Marc

Beste, ik bezit reeds de oude uitgave.Kan men enkel deel 2 bestellen AUB? of is men verplichte beide delen aan te kopen? mvg.

Beste Dirk, De twee delen van de heruitgave omvatten het originele boek. Er werd om praktische reden gekozen om de heruitgave in twee delen te publiceren. Het originele boek is immers van een iets groter formaat dan de heruitgave die op A4 werd gedrukt.

Dan ga ik vandaag 60€ storten en kom ik de boeken op 14 september afhalen. Bedankt voor je reactie.

Ik had graag de 2 boeken gehad De Bruggen van boom zal vandaag nog 60 € storten op rekening nr. BE94 6524 8450 8214

Beste,
Ik heb heden via jullie website de 2 boeken ” De Bruggen van Boom” besteld. Bedrag van 60 € is overgemaakt op jullie bankrekening. Ik zou de boeken aanstaande zaterdag komen ophalen in de dekenij.
Indien mogelijk, als oprecht geïnteresseerde belevingsgids W0 1 & WO 2 zou het leuk zijn mochten het boeken gesigneerd zijn.
Met vriendelijke groeten,
Herwig Aertbeliën
Antwerpsestraat 388 / 1
2850 Boom

Beste Leo, momenteel zitten we zonder. Bij voldoende belangstelling gaan we voor een tweede druk. De prijs zal dan wel rond de 90 euro schommelen… Als je dat wenst zet ik jou op de lijst en laat iets weten als we voldoende inschrijvingen hebben voor de tweede druk.

Beste,
Weet u al of er van beide delen een herdruk komt? We willen het boek graag bestellen voor boekhandel De Groene Waterman. Biedt u ook boekhandelskorting aan? En wat zijn de verzendkosten?
Dank voor uw antwoord,
Jan Dertaelen
De Groene Waterman
(ref. Cegesoma)

Beste Jan, momenteel hebben we opnieuw 20 boeken (deel I&II). Deze kosten nu wel 90 euro voor de 2 delen. Verzendkosten binnen België bedragen 6 euro. Bij grotere afname kunnen we wel een korting toepassen.

Beste, kan ik over de persoon van Robert Vekemans ook de nodige informatie terugvinden in deze boeken met eventueel fotomateriaal?
Kunt u me de huidige prijs inclusief verzendingskosten voor deze boeken bezorgen met het rekeningnummer aub?
Alvast bedankt!

Beste Paul, Vekemans komt uiteraard uitgebreid aan bod. Dat het boek de titel draagt ‘De Bruggen van Boom’ heeft alles te maken met Vekemans die de geallieerden kon overtuigen om bij de oversteek van de rivier de Rupel de houten tolbrug van Klein-Willebroek naar Boom te gebruiken. Door zijn actie waren de Duitsers compleet verrast en werden er duizenden mensenlevens gespaard. Vekemans schreef ook een voorwoord. Verdere details en bestelinformatie kan je hier vindenhier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *