Categorieën
Film Gemeentelijk park Kunst

TEN HUIZE VAN….PAUL HAESAERTS

Terug naar index Films

Aan de familie Haesaerts danken we het gemeentelijk park van Boom. Onder impuls van de Boomse schepen Benjamin Haesaerts (°1872 +1934) werd in 1928 het park aangekocht van de adellijke familie Cardon de Lichtbuer. Zijn zonen Paul (°1901 + 1971) en Luc (°1899 +1962) ontwierpen het park zoals we het nu nog grotendeels kennen. De Franse tuin met beelden van Minne, Wijnants en Wouters maar ook het parkpaviljoen werden door de gebroeders Haesaerts ontworpen. De familie Haesaerts bewoonden ooit een imposant herenhuis aan de Tuyaertsstraat. Paul Haesaerts ging na enkele omzwervingen in Brussel wonen. Hun talent was quasi onbegrensd. Luc Haesaerts droeg een karrevracht aan titels mee: Doctor in de Rechten, Doctor in de Wijsbegeerten. Advocaat bij het Hof van Beroep. Ere-directeur van het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Ere-Professor bij het Instituut voor Architectuur van het Ter Kamerenbos te Brussel. Ere-professor aan de Muzikale Kapel van koningin Elisabeth. Ere-Voorzitter van de Universele Vereniging van de wetenschappelijke film. Lid van de ‘Académie Picard’. Paul Haesaerts schreef ook diverse boeken waaronder ‘Sint-Martens-Latem, gezegend oord van de Vlaamse kunst’, een vertaald werk uit 1966 (hun voertaal was Frans) dat in de bibliotheek van Ten Boome is te raadplegen. Daarnaast was hij ook nog eens cineast (kunstschilder) en maakte hij een kortfilm van Pablo Picasso die hij in zijn studio in Vallauris ging opzoeken. Op 6 april 1966 werd een ‘Ten Huize van…’ gewijd aan Paul Haesaerts.  

De film duurt meer dan 54 minuten en  maakt deel uit van het gemeentelijk filmarchief en wordt bewaard bij de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw.

 

3 reacties op “TEN HUIZE VAN….PAUL HAESAERTS”

Geachte Heer
Ik heb met veel interesse deze korte film over mijn grootvader, Paul Haesaerts bekeken. Ik heb hem wel gekend en ook zijn appartement in Louizalaan in Brussel. Veel archief over hem heb ik nog. Wees bedankt voor uw inzet.
Ariel de Selys Longchamps

Ik lees hier niets over hun banden met Valerius en Elisabeth De Saedeleer toen die in Etikhove woonden. Ik verwierf vorige week nog een foto waarop ze alle drie staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *