Categorieën
Economie Femont-Verhoeven Film Kranenbouw

KRANENBOUW NV VERHOEVEN BOOM

Terug naar index Films

In 1937 ging in de Bassinstraat de firma Femont&Verhoeven van start. Zowel Alfons Femont en Kamiel Verhoeven hadden hun ervaring opgedaan bij de Boomsche Metaalwerken. In 1963 besloten beide vennoten hun eigen weg te gaan. Femont startte een nieuw bedrijf in Breendonk. Verhoeven bleef in de Bassinstraat en waar hij het bedrijf verder zette onder de naam N.V. Verhoeven ‘Boom Cranes’. In 1972 bleken de gebouwen aan de Bassinstraat niet meer te voldoen en verhuisde Verhoeven naar de Boomsesteenweg in Aartselaar. In 1977, toen Kamiel Verhoeven met pensioen ging, werd de firma overgedragen aan een Nederlandse holding die in 1985 de boeken neerlegde. Zoon George Verhoeven maakte een film van het bedrijf van zijn vader. In de film zien we de productie en aflevering van een kraan die door de firma Coeck uit Niel werd besteld.

George Verhoeven was een actief lid van de Sint-Jansvrinde. Het VRT-programma ‘Afrit 9’ maakte er in 1999 een reportage over. Hij schreef het verhaal van de firma ook in ons jaarboek 1997-1998 dat je hier kan lezen.

De gebouwen van het oude bedrijf aan de Bassinstraat staan er momenteel nog steeds.

De originele videofilm maakt deel uit van het gemeentelijk filmarchief en wordt bewaard bij de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw.

 

4 reacties op “KRANENBOUW NV VERHOEVEN BOOM”

ik ken het gebouw uit mijn broekzak. Proberen er al 5 jaar ene bestemming aan te geven, maar kunnen niet echt rekenen op medewerking.

Wie is nu eigenaar ? De gemeente Boom zou hier een prachtig initiatief mee kunnen nemen. Doet pijn als ik het zie verkommeren. Schande

Mevrouw Verhoeven het Autonoom Gemeentebedrijf Boom Plus is recent eigenaar geworden van de ganse site en is hier plannen aan het ontwikkelen voor de nieuwe muziekacademie en een polyvalente cultuurzaal die gaat worden gebouwd daar waar nu de loodsen zijn aan de zijde van het Parkview-project. De 2 gebouwen (kantoren en personeelsruimtes) vooraan op de hoek van de Bassinstraat en Pachterslei zijn in zeer slechte staat. Het is nog ten zeerste de vraag of deze nog te redden zijn met de inzet van publieke middelen voor een redelijke prijs en er zo ook een duurzame bestemming aan te geven. Het Ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP zone art. 4.1. zone voor woonproject Bassinstraat) reeds in voege van 2011 voorziet een sloop van deze gebouwen en vervanging door een appartementsgebouw met evt op het gelijkvloers ruimte voor handel, kantoren, vrije beroepen, praktijkruimte of diensten. Wij zijn echter aan het onderzoeken of beide gebouwen nog behouden kunnen blijven naast de in het RUP voorziene nieuwbouw. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *