Categorieën
Cultuur

Jules Van Volxem leerde in 1906 De Bomenaars het begrip cinema kennen

Een bioscoopje meepikken is vandaag een begrip.  Iets minder bekend is dat er in  Boom in 1906 al een cinema was en onze gemeente  meteen een van de  eerste was waar je bewegende beelden kon gaan bewonderen.

Desideer Van Volxem en zijn zonen Jan en Jules uit Denderleeuw richtten in 1906 in de Groene Hofstraat (waar nu het Zonnecenter is) een luxueuze cinemazaal in die plaats bood aan 400 mensen. Dat dit niet meteen van een leien  dakje liep getuigt Jules Van Volxem in een uniek interview dat hij op 28 december 1978 gaf.1

De weg naar de cinema werd prompt omgedoopt tot ‘het gangpad des duivels’. Toch wist Jules er op slinkse wijze er voor te zorgen dat de mening van de clerus onder zachte dwang wat meer ‘cinema gezind’ werd. 2. Een unieke getuigenis van een man die priester Daens op de grond zag liggen als een ‘zwijn’. Ten Boome heeft dit uniek interview gedigitaliseerd om er voor te zorgen dat het nooit verloren kan gaan.

Een pareltje dat dankzij het gemeentearchief vandaag deel uitmaakt van het archief van Ten Boome.  We bieden dan ook graag een klein fragment van dit interview aan.
[player id=’5835′]

Lees ook: ‘100 jaar cinema in Boom’
volxem-sepia

Jules Van Volxem (rechts) met zijn broer Jan.

 

zonnecenter

Het Zonnecenter was meer dan honderd jaar geleden de ‘Grand Cinema Royal’

 

 

Footnotes

  1. met dank aan interviewer Alex Ramael
  2. Dit had plaats in Denderleeuw

4 reacties op “Jules Van Volxem leerde in 1906 De Bomenaars het begrip cinema kennen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *