Categorieën
Algemene geschiedenis Boom Film Noeveren Steenbakkerijen WOII

PIETER VAN PRAET VERTELT……

Terug naar index Films

Pieter Frans Van Praet (°Boom 12 september 1899 + Boom 30 december 1992) was de zoon van Jozef Van Praet en Virginia Maria Vizje De Kat Van Campenhout. Een arbeidersgezin die hun brood verdienden in de steenbakkerijen. Edwin Van Praet (kleinzoon van zijn broer) nam in 1991 een urenlang interview af van Pieter en verliest daarbij geen enkel detail uit het oog. Het resultaat is een uiterst gedetailleerd document geworden dat ons een duidelijk beeld geeft van de woon-en leefomstandigheden vanaf het begin 20e  eeuw tot circa Wereldoorlog II in Boom en vooral de wijk Noeveren. Het interview werd ingedeeld in 8 episodes die samen bijna 7 uur duurden. Achterkleinzoon Dennis Spillemaeckers plaatste dit unieke interview op YouTube. Een onschatbaar stukje ‘Oral History’ dat dankzij de nazaten van Pieter vereeuwigd wordt.

Episode A

Één reactie op “PIETER VAN PRAET VERTELT……”

Pure nostalgie. We hebben niet enkel onze naam gemeen, maar ook onze leefwereld. Weliswaar aan de andere kant van Boom. Waar nu de Schorre is was het geleig waar het leven van mijn grootouders zich afspeelden, en ook nog een stuk van mijn kindertijd. Het huisje dat beschreven wordt past perfect bij het huisje waar mijn grootouders woonde in de Schomme, beter gekend als de Verstrepensroot.
De stamboom wijst uit dat we zelfs dezelfde voorouders hebben, nl.
Adrianus Hubertus Van Praet en Maria Joanna Martina Uyterhoeven.
Pieter als nazaat van hun zoon Egidius en wij van hun zoon Petrus Joannes. Ik ben de foto’s die ik nog heb van in de Verstrepensroot nog eens extra gaan bekijken want dit gesprek roept weer veel herinneringen op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *