Categorieën
Sport Wielrennen

DE VELODROOMBOUWERS APOSTEL-MAMPAEY

Dit boek vertelt het verhaal van de velodroombouwers Apostel-Mampaey. Louis Apostel nam het initiatief en bouwde zijn eerste velodroom in 1907 in zijn thuisgemeente Boom. Het was het begin van een hele reeks waarvan er in dit boek 17 aan bod komen. Het werkelijke aantal moet rond de 30 gelegen hebben maar daar bezitten we jammer genoeg geen bewijzen van. Al snel kwamen Jos Apostel en René Mampaey , de zoon en schoonzoon van Louis, de bloeiende velodroomzaak vervoegen. Later kwam daar ook nog kleinzoon Benny Apostel bij.

Het vakmanschap waarmee ze de houten of betonnen velodrooms bouwden was nooit eerder gezien. Hun naam en faam reikte tot in het buitenland. Zo bouwden ze o.a. een velodroom in Nice en in Marseille. Dichter bij huis noemen we het Sportpaleis in Deurne en het Kuipke in Gent maar ook de velodroom op de Heizel te Brussel wekte hoog aanzien. Het was een demonteerbare velodroom die opgericht werd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1935. De soms ludieke teksten en vele foto’s zorgen er voor dat het boek toegankelijk is voor een breed publiek. Zowel de wielerliefhebber als de lezer met geschiedkundige interesse, maar ook wie niet in voornoemde categorieën valt, zal er iets van zijn gading in vinden.

10 reacties op “DE VELODROOMBOUWERS APOSTEL-MAMPAEY”

Mijn woning stat pal op het perceel van de gewezen velodroom . Hoe geraak ik in het bezit van het boek ? Anderzijds heb ik nogal wat documentatie van de GEMEENTELIJKE politie enz….. Indien interesse vernam ik dat graag.

Ik verwijs naar mijn tel.op 16/9/23 met u ivm.afspraak in oktober voor doc.over Boom in’t algemeen,de politie in het bijzonder.Graag uw reactie.

Ik had ook wel eens graag gelezen in het boek maar zoals hierboven al aangegeven werkt de link maar kom je op dezelfde home pagina en niet bij het boek zelf terecht. Mvg, Nicolas.

PS ik was hier terecht gekomen met het filmpje van de ijsberen club

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *