BOOMSE GESNEUVELDEN WOI

In 2006 werd mijn boek ‘Het Kleine Boom in de Grote Oorlog’ gepubliceerd. Het boek, dat 309 pagina’s telt’, is reeds lang niet meer te verkrijgen. Voor het onderzoek naar de Bomenaars die tijdens WOI sneuvelden bracht ik een bezoek aan alle militaire begraafplaatsen in de Westhoek. Ik beperk mij hier tot het voorwoord en hoofdstuk waar de gesneuvelde Bomenaars in alfabetische volgorde worden weergegeven. Mijn oprechte postume dank aan  mijn vriend en mentor Alex Vinck voor zijn steun en raad die mede de publicatie van dit omvangrijk werk mogelijk maakte.

VOORWOORD, door Alex Vinck, Booms geschiedschrijver

 “DE GROTE OORLOG” blijft bij velen de gemoederen beroeren, dat staat ontegensprekelijk vast. Negentig jaar na het uitbreken van de eerste wereldoorlog verschijnt het boek

“Het kleine Boom in de Grote Oorlog

van de hand van Marc Verlinden, die hiermee als geschiedschrijver debuteert.

Wat drijft iemand, geboren na de tweede wereldoorlog, om zich te verdiepen in een wereldwijd conflict van bijna een eeuw geleden? Nieuwsgierigheid, waarschijnlijk, naar wat zo’n ramp teweeg brengt bij een bevolking van een middelgrote gemeente zoals Boom er een is. Marc leest het weinige dat erover verscheen in de plaatselijke geschiedenis, snuffelt wat in archieven en vindt een gedetailleerd verslag, “over de merkwaardige gebeurtenissen en toestanden in Boom gedurende de Duitse bezetting, 4 augustus 1914 – 11 november 1918”. Het werd opgesteld door het gemeentebestuur van Boom op vraag van het provinciebestuur van Antwerpen in 1920. Wat hem vooral treft is het feit dat op een totale bevolking van iets meer dan 18.000 inwoners bijna duizend mannen rechtstreeks betrokken worden bij de oorlog, hetzij als dienstplichtige, hetzij als vrijwilliger. Een honderdtal overleeft het niet. Dat is meer dan 10% ! Hun namen staan – bijna onleesbaar – gebeiteld op het monument der gesneuvelden. Zijn nieuwsgierigheid groeit uit tot een fascinatie. Wie zijn zij? Waar stierven”de helden”? Hoe verloren ze het leven? Waar liggen ze begraven?

Marc kan aan niemand nog iets vragen, want geen enkele oud-strijder is nog in leven. Hij duikt in het “World Wide Web”, wendt zich tot de ambtenaar van de burgerlijke stand om de afstamming te vinden en de overlijdensakte te raadplegen, rijdt met zijn wagen honderden kilometers naar de vele oorlogskerkhoven en ereparken in binnen- en buitenland, noteert veel en fotografeert voortdurend.

Het resultaat?

Een non-fictie boek over de eerste wereldoorlog gefocust op de middelgrote gemeente Boom.

Een wetenschappelijk werk, rijk geïllustreerd met historische foto’s, bidprentjes en documenten. Men kan het lezen, natuurlijk, maar het zal vooral geraadpleegd worden, ook door niet-Bomenaars. Het kan dienen als gids voor wie het graf van een gesneuvelde voorvader wil bezoeken, want gedetailleerde landkaarten met de ligging van de kerkhoven wijzen u zo de weg.

Marc Verlinden heeft hier baanbrekend werk verricht en beseft het amper zelf.

Wij wensen hem proficiat en veel succes en u, geachte, veel lees- en raadpleeggenot.

 Boom, 27 september 2005

 Alex Vinck.