Categorieën
Begraafplaats Erepark

COLLIER MARIA

MARIA COLLIER

INDEX EREPARK

Maria Gerarda Collier °Niel 16-5-1908 +Boom 8-3-1945

Dochter van Edward Frans & Isabella Amandina Van Achter
Gehuwd met Eugeen August Lowieza Hellemans
Woonachtig in de kerkhofstraat 3

Overleden ten gevolge  inslag V2-bom.

Begraven in Boom op 12 maart 1945, herbegraven op het erepark op 26 november 1948.

In het boek ‘De Bruggen van Boom’ staat over de ramp het volgende te lezen:

De terreur duurt voort: op 8 maart om 13.15 uur stort een V 2 raket neer in de kleiput van de steenbakkerij “CIR” vlak achter de stompe hoek, die gevormd wordt door de Tuyaertsstraat en de Kerhofstraat aan de rand van de Varkensmarkt. Het is alsof de omliggende huizen geteisterd worden door een wervelwind, die zoveel stof doet opwaaien dat op de Varkensmarkt in de eerste lange halve minuut na de ontploffing geen hand voor ogen te zien is. Wel hoort men er dreigend geknetter van wat achteraf afgerukte tramleidingen blijken te zijn. Vonken zijn de eerste lichtjes in de wijkende duisternis. In de schemering blijkt al dat de Varkensmarkt vol ligt met kapotte pannen, glasscherven, stukken hout en hompen klei en naarmate het lichter wordt steekt het de ogen uit hoe groot de schade is. Ook gedeelten van de Kapelstraat, de Kerkhofstraat, de Advokaatstraat, de Brandstraat, de Tuyaertsstraat en de Blauwstraat delen in de brokken.

Langs de pare kant van de Tuyaertsstraat – de zijde dichtst bij de Blauwstraat – plakken tegen meerdere voorgevels tussen de eerste verdieping en de dakgoot, hompen klei zo groot als een boerenbrood. Dit is zelfs het geval voor één der appartementen boven de garage “Van Landeghem” in de Tuyaertsstraat op bijna 300 meter van de inslag.

De reddingsdiensten halen 3 doden van onder het puin van de ingestorte woningen Kerkhofstraat nummer 3 en
7:
Collier Maria (°1908)
De Maeyer Joanna (°1930)
Staes Louisa (°1884)

Van de circa 90 gekwetsten dienen er 8 zwaar gewonden gehospitaliseerd te worden in het nabij gelegen Sint-Jan Baptist Gasthuis, waarvan nu haast alle ruiten vernield zijn. Gekwetsten vielen er daar niet omdat de zieken bijna allemaal in de kelders zijn ondergebracht. Er zijn 25 huizen totaal vernield en 180 zijn van licht tot zwaar beschadigd. Het had nog veel erger kunnen zijn want de raket is ingeslagen onderaan de berm van een uitgegraven kleiput, waardoor de luchtdruk werd afgeleid. Het projectiel sloeg een trechter van 8,50 meter diep en 14 meter doormeter.