Categorieën
Begraafplaats Erepark

DE BONDT MARIA

MARIA DE BONDT

INDEX EREPARK

Maria Theresia De Bondt °Boom 20-5-1883 +Boom 15-11-1944

Dochter van Joannes Josephus & Maria Rosalia Corremans
Gehuwd met Willem Kamiel Goossens

Overleden na inslag V1-bom.

Begraven in Boom op 20 november 1944, herbegraven op het erepark op 26 november 1948

In het boek ‘De Bruggen van Boom’ staat over de ramp het volgende te lezen:

Rond 11.15 uur op 15 november 1944 horen Bomenaars het geronk van wat een naderend vliegtuig zou kunnen zijn, maar het is geen vliegtuig want uit de richting van Mechelen nadert met een vlammende straalmotor een V 1 op geringe hoogte. Vóór de gefascineerd kijkende  toeschouwers zich van het gevaar bewust zijn, duikt de vliegende bom met een onheilspellend gefluit in de  richting van de wijk Bosstraat en ontploft met een daverende klap op de gronden tussen de Nachtegaalstraat en de Pastorijstraat, praktisch in de verlenging van een achtertuin van één van de tuinwijkhuizen van de Nachtegaalstraat.

Na de explosie boort het omhulsel van de V 1 zich langs achter in de stallen van Jan Van Dessel in de Pastorijstraat vlak naast de kerk. De luchtdruk vernielt of beschadigt een honderdtal huizen. In paniek loopt heel de wijk jammerend naar buiten. De straten in de rechthoek Nachtegaalstraat – Dirkputstraat – Pastorijstraat – Bosstraat liggen vol pannen en glasscherven. Amper een kwartiertje later zijn de politie, de brandweer, de passieve luchtbescherming en het Rode Kruis reeds ter plaatse.

In de Nachtegaalstraat wordt mevrouw Maria De Bondt (°1883) dood van onder het puin van haar woning gehaald. Circa 40 personen moeten zich voor snijwonden laten verzorgen en de ergste gekwetsten worden overgebracht naar het ziekenhuis. Wie familieleden, vrienden of kennissen in de wijk Bosstraat heeft wonen, fietst zonder aarzelen naar het getroffen gebied en er zijn er ook die naar de Bosstraat rijden om hun nieuwsgierigheid te bevredigen.

De allereerste V1-bom op Booms grondgebied viel links in het midden van de Nachtegaalstraat