Categorieën
Steenbakkerijen

De steenhistorie

Terug naar index Films

‘De Steenhistorie’ (1993) is één van de pareltjes van de hand van regisseur André Van de Vijver die voor de VRT (BRTN/BRT) een hele reeks historische documentaires maakte.  In de documentaire die ca. 50 minuten duurt wordt aan de hand van diverse getuigenissen de groei en het verval van de baksteenindustrie in de Rupelstreek geschetst. Het was de regisseur zelf die mij via een telefoontje op de hoogte bracht van het bestaan van deze documentaire waarvan ondertussen al verschillende getuigen overleden zijn .  Ik draag dit filmpje dan ook graag op aan die getuigen en  aan André Van de Vijver, die dit jaar op 30 mei overleed.


 

 

7 reacties op “De steenhistorie”

Echt ontroert met deze beelden, in het bijzonder omdat ik er nog verschillende mensen erkende(bv Jozef Corremans, mijn nonkel)
en de sfeer van toentertijd zo kon snuiven.groetjes Jef De Clerck, Terhagen

momenteel ben ik de laatste baggerman bij de firma Ceulemans vroeger de put van steenbakkerij Damman. De put in Rumst word ontgonnen met kranen en de klei word vervoerd met Dumpers.

Ik ben verschillende keren in uw groeve geweest en heb daar ook foto’s gemaakt. In 2014 heb ik een boekje gemaakt over de kleigroeven van de Rupelstreek. Daarin ook veel zwart-wit foto’s. U kunt het boekje bekomen via het museum EMAB in Boom (kostprijs 4 euro).

Mooi gemaakte documentaire, ontroerend om mijn grootvader die één van de getuigen is, hierin terug te zien, hij is 103 geworden. Nog enkelen die ik van in mijn jeugd herken en reeds zijn overleden, pure nostalgie.

Prachtig document, ‘k heb er zelf ook in gestaan in de jaren zestig, moeder werkte bij steenfabriek ‘landuyd terhagen’waar ikzelf in 1964 ook aan de slag ben gegaan, heel herkenbare beelden voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *