Maandag 4 april wordt bestuurslid en mede-stichter van
Ten Boome, Marc Van de Velde naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van Boom gebracht. De plechtigheid heeft plaats om 15.00 uur in het rouwcentrum van André Lenchant aan de Kerkhofstraat in Boom.
Marc is bij het grote publiek bekend als auteur van het boek ‘De Bruggen van Boom’ dat hij in 1994 publiceerde en waarin hij tot in het kleinste detail de bevrijding van Boom beschrijft.
Iets minder bekend bij het grote publiek is het drieluik ‘Geschiedenis van de Socialistische Arbeidersbeweging van Boom’ , dat hij samen met geschiedschrijver Alex Vinck (+2007) schreef. Het eerste deel ‘Niet bedelen, niet smeeken , maar moedig gestreden’ verscheen in 1978, het laatse deel in 1981.
Zowel ‘De Bruggen van Boom’ als ‘Geschiedenis van de Socialistische Arbeidersbeweging van Boom’ zijn niet meer in de boekhandel te verkrijgen maar kunnen wel geraadpleegd worden in het archief van Ten Boome.
3 reacties op “Marc Van de Velde °1943 +2016”
een vriend en oud-medewerker van Genster is niet meer onder ons. Onze oprechte deelneming aan de familie.
Marc was een overtuigd socialist maar week als eens af van “het pad” meestal echter had hij altijd gelijk , soms te vroeg !
rust nu maar uit waarde vriend , je hebt je laatste strijd niet kunnen winnen maar niemand van ons kan dat noodlot ontlopen.
wedenken aan jou ! hilde en carl van beirs-delbaen
Marc was, met zijn fenomenale geheugen dat tot het einde toe onaangetast is gebleven, mijn levende encyclopedie over de geschiedenis van de Rupelstreek in beide wereldoorlogen. Zijn kennis over WO II in het algemeen was overigens feilloos. We hebben daarover vele gesprekken gehad. Marc was sinds 1989 ook een onontbeerlijke ondersteuning bij de organisatie van de culturele omkadering bij de herdenking van de Bevrijding. Elk jaar konden we het Boomse publiek een tentoonstelling, lezing, reconstructie of andere activiteiten aanbieden. Sommige daarvan waren nogal spectaculair, zoals de reconstructie van de Bevrijding in 1997 en het demonstratie-incident op de Grote Markt in 2005. Bij de reconstructie van 70 jaar Bevrijding in 2014 kon hij er al om gezondheidsredenen niet bij zin, maar er werd voor het scenario gretig geput uit zijn onderzoeksgegevens. Hij was de ideale contactpersoon om reconstructiegroepen te vinden. Hij was ook lid van enkel onder hen zoals AMVA, HWW en Spearhead. Zijn historiografische nalatenschap in het onvolprezen werk “De bruggen van Boom” en zijn aandeel in de beschrijving van de geschiedenis van de socialistische arbeidersbeweging zijn voor de gemeente Boom van zeer grote waarde. Daarvoor alleen al verdient hij ons eeuwig respect. Helaas blijft zijn studie over Boom in WO I onafgewerkt. Hij had zijn speciale wat rebelse karakter en kon uithalen wanneer hij wat gedronken had, maar hij is voor mij altijd een ware soulmate geweest op menig vlak. Hij was een interessante en kleurrijke figuur, die niemand onverschillig liet. Hij laat voor mij een leemte na die niet opgevuld zal kunnen worden. Ik zal hem nooit vergeten.
Op gebied van wereldoorlog 2 een historicus van groot formaat die tal van gebeurtenissen van toen in een juist perspectief kon plaatsen. Hij is er ook in gelukt om enkele mensen van toen de eerbetuiging en waardering te geven die zij verdienden. Hij kon er niet enkel boeiend over vertellen maar zich bij momenten ook helemaal op inleven. (www.youtube.com/bevrijdingsfeesten 1989).