Categorieën
Begraafplaats Erepark

MUYSHONDT ANNA

ANNA MUYSHONDT

INDEX EREPARK

Anna Maria Muyshondt °Boom 20-11-1880 +Boom 15-11-1944

Dochter van Petrus Antonius & Maria Theresia Struyf
Weduwe van Pieter Emiel Coesemans
Moeder van Joanna Maria Coesemans, schoonmoeder van Frans Van Camp en grootmoeder van Suzanne en Emilienne Van Camp die ook op het erepark werden begraven.

Overleden ten gevolge  verwondingen inslag V2-bom.

Begraven in Boom op 20 november 1944, herbegraven op het erepark op 26 november 1948

In het boek ‘De Bruggen van Boom’ staat over de ramp het volgende te lezen:

Twee terugkerende fietsers die naar de V1-inslag aan de Nachtegaalstraat gingen kijken worden om 12.05 uur in de Kapelstraat tegenover de scheepswerf Vergauwen met hun fiets tegen het wegdek gesmakt door de kracht van een ontploffing, die door een flits en het gerommel als van een donderslag werd ingeleid. In de wijk “Hoek”, vlak naast de scheepswerf Vergauwen is een V2 raket ingeslagen, in vogelvlucht geen 1.000 meter verwijderd van de plaats waar in de Bosstraat de V 1 neerplofte.

Acht kleine woningen liggen totaal in puin en 200 huizen zijn van zwaar tot licht beschadigd. Vijftig omwonenden zijn licht gewond, enkelen zijn er erger aan toe. Van onder het puin worden 7 doden gehaald waaronder de 5
leden van het gezin van Frans Van Camp – “Suske” voor de vrienden – meestergast op de scheepswerf Vergauwen en een vooraanstaand lid van de Koninklijke Turnkring Boom : hijzelf, zijn echtgenote, zijn 2 kinderen en zijn schoonmoeder.

De slachtoffers zijn:
Van Camp Frans °1902
Coesemans Joanna °1909
Van Camp Suzanna °1933
Van Camp Emilienne °1938
Muyshondt Anna °1880
Spaenjaers Maria °1874
Peelman Ghislena °1939

Drie zwaar gewonden worden overgebracht naar het Sint-Jan Baptist Gasthuis. Eén ervan, Petrus Van Camp, °1872, overlijdt nog dezelfde dag om 15.30 uur; een andere gekwetste, Anna Van Camp, °1911, bezwijkt op 6 december 1944 aan de opgelopen verwondingen. In minder dan één uur zijn er in Boom 9 doden gevallen en werden er tientallen woningen vernield of zwaar beschadigd; meer dan sedert 10 mei 1940 samen. Voor de Bomenaars is de oorlog weer begonnen!

Kurt Van Camp bezorgde ons een uniek relaas van Christina Peelman, dochter van Michaël en Anna Van Camp. Haar broertje Edwin werd levend van onder het puin gehaald. Haar zusje Ghislena behoorde helaas tot de slachtoffers. Je kan het complete verhaal hier lezen.

De schade bij de familie Van Camp (Foto: https://pieterserrien.be)