Categorieën
Begraafplaats Erepark

VAN WOUWE FRANS

FRANS VAN WOUWE

INDEX EREPARK

Frans Kamiel van Wouwe °Boom 27-1-1914 +Lumbres (F) 21-5-1940

Zoon van Kamiel Karel (voorzitter COO) & Hendrika Dymphina Beeckmans

Frans overleed samen met zijn broers Sylvain & Alfons na een bombardement omstreeks 18.30u. Ze maakten deel uit van de rekruteringsreserve 16-35 jarigen en werden samen op 29 juni 1947 herbegraven op het erepark.

In de krant ‘Het Laatste Nieuws’ van 2 juli 1947 werd een artikel gepubliceerd over de herbegrafenis:

Plechtige uitvaart

Er was een zeer grote belangstelling voor de door het gemeentebestuur ingerichte plechtige uitvaart van de drie gebroeders Van Wouwe, in 1940 te Lumbres om het leven gekomen. In deze rouwhulde werden meteen alle burgerlijke oorlogsslachtoffers van de gemeente betrokken.

In het gemeentehuis was een rouwkapel ingericht, waar het schepencollege en leden van de gemeenteraad stonden opgesteld samen met de vader en familieleden van de gebroeders Van Wouwe. Er waren meer dan 50 vaandels en 60 bloemtuilen.

De scholen openden de stoet, vervolgens werd het stoffelijk overschot gedragen, geleid door vader Camiel Van Wouwe, provinciaal raadslid en de twee overblijvende zonen. Verder volgden de familieleden en het schepencollege alsmede sommige leden van de raad. Langsheen de ganse doortocht stond het volk ingetogen en over allen lag een uitdrukking van oprecht medeleven. Omzeggens alle vooraanstaande personen uit de Rupelstreek waren aanwezig.

Foto van de herbegrafenis uit een fotoreeks van het gemeentelijk fotoarchief.

Bekijk hier de complete fotoreeks van de herbegrafenis