LUDOVICUS VERBEECK
°Hemiksem 29-3-1914 +Antwerpen 27-1-2002
Lid van De Witte Brigade Fidelio, politieke gevangene Dora-Blankenburg
Zoon van Josephus & Philomena Van Camp
Was gehuwd met Josephine Landuydt
Begraven op het erepark op 1 februari 2002
In het boek ‘De Bruggen van Boom’ vernemen hoe Ludovicus Verbeeck werd opgepakt door de Duitsers:
De Gestapo heeft in de nacht van 6 op 7 juli een enorme razzia uitgevoerd. Er moet verraad in het spel zijn. Kriminalsekretär Hermann Veit was erin geslaagd enkele secties van de Witte Brigade te infiltreren en is zo in bezit geraakt van namen, codenummers en … de bijhorende adressen.
In het diepste geheim waren alle Belgische Hildsfeldgendarmen uit het Antwerpse (allen lid van de Germaanse SS) op de avond van 6 juli 1944 opgetrommeld, bewapend en met vrachtwagens naar Hoboken en Hemiksem gevoerd. Daar moesten 2 razzia’s tegelijk plaatsvinden. De Duitsers hadden een grote verhuiswagen van de firma “Arthur Pierre” opgevorderd om de arrestanten veilig op te bergen, want die konden niet allemaal in de overvalwagens. Op het afgesproken tijdstip, om 2 uur ’s nachts, vielen de Duitsers de woningen van de verdachten binnen.
De totaal verraste verzetslieden boden nauwelijks weerstand en werden één na één ingerekend: 36 in Hoboken en 18 in Hemiksem, waaronder ook Jos Van Dael, sectieleider van Hemiksem, en Louis Verbeeck, een Bomenaar, die bij de Witte Brigade te Hemiksem was aangesloten. Bewaakt door de Vlaamse SS-ers in hun sinistere, zwarte uniformen werden de aangehoudenen in de verhuiswagen geladen, terwijl de Gestapo slechts een vluchtige huiszoeking verrichtte. Ze had immers bewijzen genoeg. (Ook de ondervragingen in de Begijnenstraat te Antwerpen zullen oppervlakkig blijven want de Duitsers hebben geen tijd meer voor lange verhoren.
Op 7 augustus worden de verdachten, in Schutzhaft, naar het concentratiekamp Buchenwald gedeporteerd. Van de groep uit Hemiksem laten er 6 het leven in verschillende kampen).
Louis Verbeeck kwam in het kamp ‘Dora-Blankenburg’ terecht. Over de evacuatie van het kamp (6 april 1945) kan je op de website ‘Getuigen.be‘ een uitgebreid verslag lezen.